Resepi Tomyam Mudah, Cepat dan Sedap


Salam,
Zaza suke masak tapi tak suke lama2 kat dapur so kali ni zaza nak share masak tomyam simple tapi sedap puas makan.

BAHAN :
Ayam - 1/2 Ekor (potong kecik2)
Paste tomyam - 5 Sudu besar (nak pekat tambah je paste tu)
Air 1.5liter
Daun limau - 4 Helai (koyak kan)
Serai - 1 batang (ketuk)
Lengkuas - 1 inci (ketuk)
Bawang holand - 1 biji (hiris besar)
Cili padi - 5 biji (ketuk)
Saderi - 2 batang (potong serong)
Daun saderi - hiris masuk last
Tomato - 2 Biji (potong 4)
Carrot - 2 batang (potong serong)
Garam secukup rasa
Air limau jika suke masam

*optional
Cauliflower
Baby corn
Cendawan tiram


Cara memasak :
Masukkan air dan paste kacau kasi larut kejap je kemudian masuk semua bahan2 di atas skali gus kecuali daun saderi tu masuk last, oh jangan lupa rasakan garam yea..

Senang kan???
Agak2 nk tukar seafood pun boleh.. nak tukar daging pun boleh.. nak jadi tomyam campur pun boleh :)

Nak sedap lagi buat la sambal belacan dengan telur dadar..

Nyum2...

Selamat mencuba

Xoxo

Comments

Popular Posts